5 tipov od študujúcej lektorky

V lete to bude rok, čo som sa rozhodla obohatiť svoj život lektora o novú dimenziu – učenie sa. Začala som totiž chodiť na individuálne hodiny angličtiny, aby som ešte čo-to zachránila z upadajúcej maturitnej úrovne. Túto skúsenosť vrelo odporúčam všetkým kolegom, lektorom cudzích jazykov, pretože hneď budete “výhovorky klientov”, ktoré som brala skôr ako nedostatok organizácie či dokonca lenivosť, vnímať ako vážne prekážky pri štúdiu, ktorým budete sami čeliť.

Najčastejšou prekážkou, s ktorou som sa u dospelých klientov stretla, je nedostatok času venovať sa príprave, čo pochopiteľne vedie k slabším výsledkom, neuspokojivému pokroku a pokiaľ nie je kurz hradený zamestnávateľom, k strate motivácie a zrušeniu hodín.

Vďaka kurzu angličtiny som prišla na spôsoby, ako tento problém lepšie zvládnuť a neuviaznuť ako večný začiatočník / mierne pokročilý s niekoľkými kurzami rovnakej úrovne v životopise.

  1. Vyhraďte si na cudzí jazyk čas (a plaťte zaňho).   

Povahou svojej práce nemám pevnú pracovnú dobu. Každý týždeň dochádza k zmenám, zrušeniu hodín, náhradným hodinám, novým stretnutiam. Čas, ktorý nie je v kalendári pevne rezervovaný, je voľný. Prečo by som ho mala práve dnes venovať učeniu sa, keď som unavená, chcem sa ísť vyvetrať do prírody a mám veľa príprav na ďalší deň? Respektíve tento myšlienkový proces ani neprebehne a popri iných povinnostiach zabudnem, že by som sa vlastne mala venovať domácim úlohám. Ak si však štúdium, či už ide o hodinu s lektorom alebo o domácu prípravu, zahrniem do svojho denného plánu, nemusím na to myslieť, že si mám nájsť čas a ušetrím tým svoju mentálnu kapacitu na kreatívnejšie aktivity, než na pamätanie si termínov, ktoré viac svedčia môjmu diáru. Preto: Čo nie je v kalendári, to neexistuje.

Ak nepatríte k tým šťastlivcom, ktorým jazykový kurz hradí zamestnávateľ, ste o jeden stupeň motivácie vyššie – možná strata investovaných peňazí pridáva Vášmu rozhodnutiu učit sa na dôležitosti. Keď som si to už zaplatila, mala by som sa učiť a vyťažiť z toho maximum, inak sú to vyhodené peniaze. Stúpne tým šanca, že vo svojom rozhodnutí učiť sa budete konzistentní a na kurz naozaj budete pravidelne chodiť a pripravovať sa, resp. aj keď budete chcieť zavesiť štúdium na klinec, budú Vám Vaše predplatené hodiny rozhodnutie pustiť sa do toho pripomínať.

Ak máte problém s motiváciou, nájdite si najdrahší individuálny kurz v meste a predplaťte si ho na celý kalendárny rok dopredu.

2. Robte dva v jednom

Neznášam cestovanie autobusmi. Meškajú, trčia v zápche a okrádajú ma takto o čas a dobré meno, keď nestíham termíny. Mojim preferovaným dopravným prostriedkom v rámci mesta je bicykel a od minulého leta na dlhšie presuny skúter. Počas tohtoročnej zimy som ale zažívala menšiu krízu a nechcelo sa mi jazdiť na bicykli v osolenej snehovej brečke. Tak som predsa po roku, keď už vybledli všetky negatívne spomienky, dala dopravnému podniku opäť šancu a počas najkritickejšieho snehového obdobia využívala mhd. Vymyslela som, ako čas v dopravnom prostriedku naplno. Pri odchode z domácnosti som si do vrecka k rukaviciam a čiapke strčila aj papier so slovíčkami, do ktorého som počas kráčania na zastávku a jazdy zvládala nahliadnuť aj bez nevoľnosti. Kľúčom k prekonaniu mojich doterajších neúspechov s touto metódou sú nasledujúce finty:

  • slovíčka si píšem zásadne s príkladom – vetou a učím sa celé frázy
  • nepíšem si ich do zošita, ale na papiere,pretože zošit je ťažký na nosenie v rukách počas dlhších prechádzok. Zložený papier ľahko vložím do vrecka a ľahko sa vyťahuje. Na vyťahovanie zošita z batohu som príliš lenivá 🙂
  • papiere mám v euroobaloch, aby sa rýchlo nezničili. Preferujem veľkosť A5.
  • poriadok si udržiavam archivovaním jednotlivých papierov v karisbloku.

V exponovanom zimnom období sa u mňa vo vrecku každej vetrovky a v batohu našiel nejaký papierik.

Rovnako ako pri chôdzi, dá sa študovať (rozumej nezáväzne si čítať frázy) aj počas behu. Toto bola moja úplne najobľúbenejšia metóda, ktorá už toľko nezávisí od škaredého zimného počasia. Vyžaduje si to síce trochu cviku, kým si oči zvynú na čítanie v pohybe, ale nie je to nič nemožné. Je to zároveň fajn tréning na orientačný beh, keď pretekár počas behu študuje mapu. Teraz ma už dlhý voľný beh bez slovíčok alebo inej spoločnosti nudí. Vyplynulo mi z toho pravidlo: Čím viac behám, tým viac sa naučím.

3. Prepni sa mobil, facebook, email, správy, atď do cudzieho jazyka

Pri týchto často využívaných programoch nie je na mieste obava, že sa v nich stratím, keď ich prepnem do iného jazyka z nášho európskeho regiónu. Všetky bežne využívané funkcie nájdete naspamäť a v prípade niečoho komplikovanejšieho sa stále dá vrátiť do svojho rodného jazyka. Úplne zadarmo sa si takto viete osvojiť desiatky dosť frekventovane využívaných pojmov. Prípadne môžete skombinovať aj viacero jazykov: môj pracovný email je nastavený v nemčine a súkromný je už roky v španielčine. V mojom prípade bol tento bod na hodne dlhú dobu jediný kontakt so španielčinou.

4. Premýšľajte v cudzom jazyku

Všade sa dočítate, že v cudzom jazyku treba čo možno najčastejšie komunikovať. Ale: a) cítim sa neisto, b) hanbím sa, c) nedokážem presne vyjadriť, čo potrebujem, d) nemám s kým komunikovať.

Pri mojich dávnych pokusoch o dosiahnutie vysnívaného ideálu vedieť perfektne rozprávať tromi cudzími jazykmi som si vymyslela spôsob, ako hore uvedené problémy obísť. Začala som v cudzom jazyku myslieť. V pondelok a piatok bola španielčina, utorok a sobota angličtina a v stredu a nedeľu nemčina. Myšlienky, ktoré nám neprestajne bežia hlavou som sa snažila formulovať v danom cudzom jazyku. Plusom oproti skutočnému rozprávaniu je, že nie je potrebný žiaden poslucháč a odpadá akýkoľvek vonkajší tlak. Môžem robiť chyby alebo, ak si neviem spomenúť, vložiť do vety slovenské slovo, pretože ma nikto nekontroluje. Týmto spôsobom som zaktivizovala svoje vedomosti, a keď došlo na dialóg “naostro”, reagovala som omnoho spontánnejšie a netrvalo mi tak dlho, poskladať nejakú vetu.

Dá sa oponovať, že si takto viete utvrdiť nesprávne štruktúry, ale od toho je pravidelný dohľad lektora aspoň raz do týždňa, ktorý Vaše myšlienky privedie na správnu cestu.

5. Matematické zmýšľanie filológa: 3 x 10 min > 50 min

Na filozofickej fakulte sa často stretávajú ľudia, ktorí k exaktným vedám ako matematika nemajú vzťah, talent a mnohokrát ani vedomosti. Pri učení sa cudzieho jazyka funguje tak trochu pokrivená matematika, ako vidíte v príklade hore. Študovaním knižky na 10 minút po tri dni v týždni môžem získať výrazne viac, než pri jednom sedení na 50 min za týždeň. Už len tým, že tých 50 minút si nájdem možno tak raz za dva týždne a potom sa na to vykašlem.

Ideálne je, ak dokážete spojiť učenie sa s každodennou činnosťou a vytvoriť si takýto nový zvyk. Osvedčeným tipom je spojiť učenie s rannou, prípadne večernou hygienou, napríklad s umývaním zubov. Ak si vytvoríte zvyk, že tieto činnosti sa spájajú s učením sa, máte zabezpečenú pravidelnosť dvakrát denne a prázdnu hlavu – nemusíte na to vôbec myslieť. Čo je však úplne najlepšie, nestojí to žiaden extra čas. Beriete to alebo je to príliš jednoduché a lacné?  

A posledný, ten úplne najlepší poznatok na záver: Nemajte od seba priveľké očakávania, ale bavte sa, potom to pôjde samo 🙂     

Čaute, milí čitatelia, a možno zas o rok (alebo o dva) 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *