5 tipov od študujúcej lektorky

V lete to bude rok, čo som sa rozhodla obohatiť svoj život lektora o novú dimenziu – učenie sa. Začala som totiž chodiť na individuálne hodiny angličtiny, aby som ešte čo-to zachránila z upadajúcej maturitnej úrovne. Túto skúsenosť vrelo odporúčam všetkým kolegom, lektorom cudzích jazykov, pretože hneď budete “výhovorky klientov”, ktoré som brala skôr ako nedostatok organizácie či dokonca lenivosť, vnímať ako vážne prekážky pri štúdiu, ktorým budete sami čeliť.

Najčastejšou prekážkou, s ktorou som sa u dospelých klientov stretla, je nedostatok času venovať sa príprave, čo pochopiteľne vedie k slabším výsledkom, neuspokojivému pokroku a pokiaľ nie je kurz hradený zamestnávateľom, k strate motivácie a zrušeniu hodín.

Vďaka kurzu angličtiny som prišla na spôsoby, ako tento problém lepšie zvládnuť a neuviaznuť ako večný začiatočník / mierne pokročilý s niekoľkými kurzami rovnakej úrovne v životopise.

Pokračovať v čítaní „5 tipov od študujúcej lektorky“

Der…? Die…? Alebo das???

Ak ste úplní začiatočníci, stane sa to v priemere na našej piatej hodine. Prehupneme sa cez predstavovanie a časovanie slovies a najneskôr v tomto okamihu si uvedomíte, že klebety, aká ja nemčina ťažká, majú niečo do seba.

Der…? Die…? Alebo das?

Nemusíte sa cítiť zle alebo dokonca hlúpo. Je to ťažké. Pre každého je počiatku nelogické, prečo je v nemčine der Stuhl, keď je to predsa tá stolička. Nič sa s tým ale nedá robiť, je to tak, treba sa to trpezlivo učiť. Členy v nemčine sú ťažkou, problematickou a zdĺhavou časťou nemeckej gramatiky, ktorá je ale pre správne používanie jazyka kľúčová.

Pokračovať v čítaní „Der…? Die…? Alebo das???“